menu

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΛΛΩΤΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ



Τα Δ.Σ. - ΙΣΤΟΡΙΑ
Tο 1952 ιδρύεται στην Αθήνα ο Σύλλογος των Μαλλωταίων με την επωνυμία «Σύνδεσμος Μαλλωταίων - Η Αγάπη» με διεύθυνση Γαλατείας 8 στην Καλλιθέα.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου (αρ. απόφ. 12423/19-11-1952 και η αναγνώριση 7256/28-3-1953) «Ιδρύεται Σωματείον υπό την επωνυμίαν ‘‘Σύνδεσμος Μαλλωταίων Η ΑΓΑΠΗ’’ με έδραν τας Αθήνας. Σκοπός του Συλλόγου είναι α) η συχνή επικοινωνία μεταξύ των εν Αθήναις εγκατεστημένων Μαλλωταίων ως και των απανταχού της Ελλάδος και εξωτερικού αποδημούντων και η ανάπτυξις και καλλιέργεια των σχέσεων και του πατριωτικού δεσμού μεταξύ των και β) η μέριμνα δια την ενίσχυση της ιδιαιτέρας των Πατρίδος Μαλλωτά Μεγαλοπόλεως προς οικονομικήν, κοινωνικήν και εκπολιτιστικήν ανάπτυξιν και πρόοδον αυτής».
Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι: Β. Χρονόπουλος, Ν. Καραχάλιος, Στέλ. Βελησσάρης, Β. Παπαελευθερίου, Π. Ανδρικόπουλος, Τρ. Μανωλόπουλος, Κ. Καραχάλιος, Αθ. Σταυρόπουλος, Ηλ. Β. Αρβανίτης, Κ. Β. Αρβανίτης, Ευ. Αρβανίτης, Ανδρ. Βελησσάρης, Ιωάν. Βελησσάρης, Β. Βελησσάρης, Δημ. Αρβανίτης, Δημ. Μανίκας, Σπ. Αρβανίτης, Θεόδ. Κεντιστός, Θ. Καλογερόπουλος, Ανδρ. Μανωλόπουλος, Δημ. Κεντιστός.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αποτελείτο από τους: Πρόεδρο τον Καθηγητή Βασίλειο Χρονόπουλο, Αντιπρόεδρο τον Χρήστο Κοντόπουλο, Γεν. Γραμματέα τον Βασίλειο Παπαελευθερίου, Ταμία τον Ηλία Β. Αρβανίτη και Μέλη τους Στέλιο Βελησσάρη, Νικόλαο Καραχάλιο και Αθανάσιο Σταυρόπουλο. Από τότε και μέχρι το 1982 εναλλάσσονται στο Διοικητικό Συμβούλιο τα παρακάτω μέλη: Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Τρύφων Μανωλόπουλος, Γεώργιος Αθ. Μανωλόπουλος, Κώστας Μανωλόπουλος, Θεόδωρος Καλογερόπουλος, Θεόδωρος Κεντιστός, Πόπη Καλογεροπούλου, Κώστας Λ. Πανταζής, Γιάννης Δουβής, Ιουλία Βελησσάρη, Βασίλειος Γ. Μανωλόπουλος, Δημήτριος Χρονόπουλος, Δημήτριος Κεντιστός, Γιάννης Καραχάλιος, Θεοφάνης Μυλωνάς, Σούλα Λυμπεροπούλου, Ευάγγελος Χρ. Πανταζής, Παναγιώτης Χήνης, Δημήτριος Αρβανίτης, Βασίλειος Δ. Βελησσάρης, Τζίμης Τσαντίλης και Βασίλειος Χρ. Βελησσάρης.

Έργα που έγιναν στο χωριό με τη συμβολή του Συλλόγου
Α. Υδραγωγείο, επαρχιακός δρόμος από δημόσιο δρόμο έως Μαλλωτά, σχολείο, διαμόρφωση πλατείας, εξωραϊσμός εκκλησίας, δενδροφύτευση πλατείας, δενδροφύτευση ιδιόκτητου χώρου του Συλλόγου στην Παπαρουντίτσα (πευκώνας), δενδροφύτευση επαρχιακού δρόμου από δημόσιο δρόμο στο χωριό, δενδροφύτευση κτήματος Χρύσανθου Πανταζή στη Σπηλιά και στο Βράχο, διανομή στους χωρικούς 11.000 κυπαρισσιών και δεκάδων καρποφόρων δένδρων, νέα διανομή καλλωπιστικών δενδρυλλίων στους χωρικούς και δενδροφύτευση χώρου σχολείου,  ασφαλτόστρωση επαρχιακού δρόμου, διάνοιξη δρόμου από άσφαλτο στην πλατεία (Πουλημεναίικα έως Κώτσιλα), τσιμεντοστρώσεις από Παναγία έως Καραχαλαίικα και από Παπαελευθεραίικα έως Πλατεία, διάνοιξη δρόμων από αλώνια στα Παλιόμανδρα, από Μαλλωτάδια στα Νήματα, σκεπή Ευαγγελίστριας.
Β. Με συμβολή του Συλλόγου δια των εκάστοτε επιχορηγήσεων του δημοσίου έγιναν: η ασφαλτόστρωση, τα γεφύρια στους χείμαρρους εκατέρωθεν του σπιτιού Μυλωνά, το γεφύρι στο χείμαρρο Ρίζες, διαμόρφωση και αμμόστρωση των δρόμων προς Ραψομμάτη, η τσιμεντόστρωση του δρόμου προς Αλώνια - Παλιόμανδρα, και συνέχεια τσιμεντόστρωση έως Ψηλή Ράχη όπως και του έτερου κλάδου από Μαλλωτάδια έως Περιβόλια.
Γ. Υπήρξε σημαντική η συμβολή του Συλλόγου στις δύο γεωτρήσεις καθώς και στην εκσκαφή του Κεφαλαριού στον Άγιο-Θανάση τόσο σε εισφορές των μελών του όσο και δια των ενεργειών του σε επιχορηγήσεις από το Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι και οι Πρόεδροι της Κοινότητας έδωσαν κόπους και μόχθους και χρήματα για να γίνουν τα έργα αυτά, όπως και οι χωρικοί είτε δια της προσωπικής τους εργασίας είτε με την παραχώρηση μικρού ή μεγάλου μέρους του κλήρου τους στη διάνοιξη των δρόμων.
Δ. Το οστεοφυλάκιο έγινε αποκλειστικά με εισφορές των ξενιτεμένων Μαλλωταίων στην Αθήνα, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.

(Από το βιβλίο «ΜΑΛΛΩΤΑ» του Συνδέσμου Μαλλωταίων Η ΑΓΑΠΗ – 1986)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου